Presentació del llibre “Mujeres, casas y ciudades” de Zaida Muxí

Compartim el breu text amb el qual va participar la nostra companya Roser Casanovas en la presentació del llibre:

Aquesta és una presentació col·lectiva , jo no estic aquí sola, també estic amb la Marta, la Sara, la Blanca i l’Ari, i segurament que també amb totes les que hi han passat pel col·lectiu. El Col·lectiu Punt 6 que vas fundar juntament amb nosaltres de forma molt generosa i que sempre has visibilitat, acompanyat, cuidat, etc. I que et defineix molt perquè és com treballes, en col·lectiu i compartint tot allò que fas, això es una posició política i molt feminista. Sempre hem intentat aprendre d’aquesta forma que tens de fer les coses…!!!!

Qui ho hagués dit que després d’aquest taller de la Casa sense Gènere, dins de les jornades d’Urbanisme i Gènere, una mirada necessària per a tothom del 2005, ens trobaríem aquí 13 anys després presentant aquest llibre. Com ens va canviar a totes la vida aquest taller, sobretot en la forma com ens hi enfrontàvem! Va ser un punt de partida sense retorn, el feminisme.

Per nosaltres és una alegria i un orgull estar a la presentació del teu llibre Zaida, per què ets la nostra amiga, companya, germana, mestra, mentora, directora de tesis, àvia de les nostres filles, etc. i moltes coses més que ens uneixen a tu, personals, professionals, acadèmiques, activistes, de cures, etc… per això parlem des de moltes posicions a la vegada que fan molt, molt, molt emocionant el dia d’avui. (Espero poder acabar el que tinc previst…). Com molt bé dius tu en el teu llibre: “la vida personal i laboral no s’expliquen una sense l’altre, i menys encara per a les dones, per a qui la “sororidad” o la solidaritat fraternal femenina ha estat fonamental pel treball de moltes dones arquitectes”. I és que tu la practiques a diari la “sororidad” amb totes, i amb aquest llibre també!

Ens agradaria estirar una frase que justament t’he dit jo moltes vegades: “El món necessita aquest llibre”, i com que n’estem molt convençudes ens agradaria explicar perquè:

  1. Per què les dones hem estat en el disseny, el pensament i la innovació dels espais domèstics i comuntaris al llarg de la història, i tu fas visible totes aquestes dones invisibilitzades.
  2. Per què defineixes noves genealogies en la història clàssica de l’arquitectura, l’urbanisme i el disseny. Què no s’expliquen a les escoles d’arquitectura!
  3. Per què escrius una “herstory” que reconeix les desigualtats entre les dones i els homes dins del sistema patriarcal.
  4. Per què redefineixes conceptes clau com públic/privat, individual/col·lectiu, vida quotidiana, les cures, etc. necessaris per construir des d’una perspectiva feminista.
  5. Per què ets una de les pioneres en parlar sobre la invisibilització de les dones en la història i sobre urbanisme amb perspectiva feminista en múltiples conferències, tallers, xerrades,… arreu del món. I molta gent te’l demanava.
  6. Per què fa molts anys que fas recerca en aquest camp, sense cap suport institucional ni acadèmic i has invertit molt temps propi i personal per portar-ho a terme. I tot i així, ho has aconseguit!
  7. Per què surt en un moment clau on tothom utilitza el feminisme com un concepte políticament correcte, i no podem ni volem oblidar a totes les dones que abans de totes nosaltres han construït un relat feminista com tu!
  8. I a la vegada per què cal aprofitar aquest moment dolç que viu el feminisme per transformar la nostra societat abans que el sistema intenti tallar les ales d’aquesta revolució imparable!
  9. I perquè t’estimem!

Estem convençudes que Mujeres, cases y ciudades es convertirà en una obra clau de la bibliografia feminista, no només dins de la historiografia arquitectònica i urbanista.

Moltes gràcies per tot l’esforç i la teva generositat per compartir amb tot el món tot el teu coneixement!

I…visca visca visca la Lluita feminista!!!!

2 3 4